Thursday, September 15, 2011

1001 nostalgia AIM

MAJLIS Anugerah Industri Muzik (AIM) pertama kali berlangsung pada 15 Disember 1993 dan ketika itu cuma 10 kategori sahaja dipertandingkan di samping anugerah khas (Anugerah Sri Wirama) khusus untuk seniman atau seniwati yang mengukir pencapaian cemerlang dalam industri muzik.

Penyanyi bersuara soprano, Ning Baizura memahat namanya dalam sejarah AIM 1993 apabila dia memenangi dua anugerah iaitu Artis Baru Terbaik (Solo) dan Album Terbaik Dekat Padamu.

AIM 1995

AIM tidak berlangsung pada tahun 1994 dan diteruskan pada 1995. Kali ini, AIM memperlihatkan industri seni semakin meriah apabila anugerah baharu untuk album mengikut kategori genre diperkenalkan.

Sebanyak 14 kategori dipertandingkan di samping dua anugerah khas iaitu Anugerah Sri Wirama dan Anugerah Antarabangsa.

AIM 1996

AIM 3 diteruskan pada tahun 1996. Kali ini ia memperkenalkan anugerah Album Inggeris Tempatan Terbaik untuk memberi pengiktirafan kepada para pemuzik Malaysia yang berkarya dalam bahasa Inggeris. Turut diperkenalkan ialah Anugerah Kembara yang dikurniakan kepada tokoh yang melariskan karya-karya muzik ciptaan Malaysia ke peringkat antarabangsa.

Album Inggeris Tempatan Terbaik dimenangi oleh Amir Yussof untuk album Some of This is Real, manakala Anugerah Kembara (Tempatan) diraih Datuk Sheila Majid dan Anugerah Kembara (Luar Negara) pula dimenangi oleh Sandii Suzuki.

AIM 1997

AIM 1997 seterusnya memperkenalkan pula anugerah Album Indonesia Terbaik dan Susunan Muzik Terbaik Dalam Lagu. Album Indonesia Terbaik ketika itu dimenangi oleh Broery Marantika untuk album Surat Untuk Kekasih manakala Susunan Muzik Terbaik Dalam Lagu menyaksikan lagu Sheila Majid, Bersatu Hati menang.

AIM 1998

Majlis penyampaian AIM 5 ini pula menyaksikan tiga anugerah baharu diperkenalkan iaitu Album Nasyid Terbaik, Album Dangdut Terbaik dan Artis Inggeris Baru Tempatan Terbaik. AIM 5 juga buat julung kalinya disiarkan secara langsung di ntv7.

AIM 1999

Walaupun AIM kali ini tidak memperkenalkan sebarang anugerah baharu tetapi kategori yang dipertandingkan ketika itu sudah melalui fasa yang lebih besar berbanding 1993 apabila sebanyak 20 kategori dipertandingkan. Buat pertama kali Siti Nurhaliza memenangi Anugerah Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Album (Wanita) untuk album Adiwarna selepas berjaya memenangi Artis Baru Terbaik (Wanita) pada tahun 1997.

AIM 2000

Pada tahun 2000, majlis penganugerahan AIM 7 diadakan di Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur, dan disiarkan secara langsung di saluran TV3 dan Astro Ria. Kali ini, ketiga-tiga anugerah Artis Baru Terbaik digabungkan menjadi satu untuk pemuzik solo dan berkumpulan dari kedua-dua jantina.

AIM 2001

AIM 8 ini diadakan pada 28 April 2001, di Pusat Dagangan Dunia Putra dan disiarkan secara langsung hanya menerusi saluran ntv7.

AIM 2002

AIM 9 masih mengekalkan Pusat Dagangan Dunia Putra sebagai platform anugerah tersebut berlangsung pada 20 April 2002. Sebanyak 18 anugerah dipertandingkan termasuk anugerah baharu untuk Artis Harapan yang serupa fungsinya dengan Artis Baharu. Anugerah itu ditujukan kepada muka baru yang berjaya mencapai populariti sehingga didapati berpotensi membawa impak kepada industri muzik tempatan. Artis Harapan ketika itu dimenangi oleh Nitrus.

AIM 2003

AIM 10 yang berlangsung pada 26 April 2003 ini menyaksikan antara perubahan termasuklah pemecahan anugerah Album Rock Terbaik kepada dua, iaitu Album Hard Rock Terbaik dan Album Pop Rock Terbaik. Album Pop Rock Terbaik ketika itu dimenangi oleh Spider untuk album Aladin manakala Album Hard Rock Terbaik dimenangi oleh Silantra... Bermulanya Sebuah Epik - Metalasia (King Shah).

AIM 2004

AIM 11 diadakan di Pusat Dagangan Dunia Putra pada 24 April 2004 dan masih disiarkan secara langsung menerusi saluran ntv7, dengan Bob Lokman dan Afdlin Shauki sebagai pengacaranya.

AIM 2005

Menyaksikan senarai pencalonan semakin bertambah iaitu sebanyak 19 kategori.

AIM 2006

AIM 13 berdepan dengan kontroversi apabila ia menerima kritikan media terhadap cara pemilihan calon-calonnya. Khususnya melibatkan album Mawi bertajuk Yang Tercinta yang dikatakan tidak layak bertanding oleh pihak AIM untuk menyertai pencalonan antaranya kerana album tersebut cuma memuatkan lapan buah lagu.

Pencalonan Ahli Fiqir dalam AIM 13 juga menimbulkan keresahan beberapa pihak yang menganggap bahawa pengiktirafan kepada kumpulan hip-hop yang terdiri daripada warga Singapura dan Indonesia itu tidak seiring dengan tujuan acara ini iaitu untuk mengiktiraf hanya bakat-bakat dari Malaysia.

AIM 2008

AIM telah mengalami perubahan ketara dari segi susunan kategori dan kaedah pencalonan. Kategori Album Indonesia Terbaik digugurkan. Sebaliknya, kategori Lagu Bahasa Melayu Terbaik yang dipersembahkan Artis Luar Negara menjadi ganti. Walau bagaimanapun, kategori berkenaan menyaksikan semua calonnya adalah dari Indonesia.

AIM 2009

AIM 16 pula menampilkan perubahan yang ketara dari pelbagai aspek. Ia menerima pencalonan album yang terendah dalam sejarah penganugerahan iaitu sebanyak 55 penyertaan. Kemerosotan jumlah pencalonan album dipertandingkan dikatakan berpunca dengan keadaan pasaran yang semakin mengecil yang lebih menjurus kepada penghasilan dan penjualan single menerusi muat turun di telefon bimbit. Selain itu, ia juga dipercayai disebabkan stesen radio swasta mengamalkan sistem format.

AIM 2010

Sejajar dengan perkembangan terkini dalam industri muzik tanah air, pihak penganjur AIM membuka pintu kepada EP untuk bertanding dalam beberapa kategori termasuk Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Lagu (Lelaki, Wanita dan Berkumpulan), Artis Baru Terbaik, Susunan Muzik Terbaik Di Dalam Lagu dan Lagu Terbaik. Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM) juga telah menetapkan bahawa album yang memiliki minimum lima buah lagu layak dipertandingkan dan dianggap sebagai sebuah album penuh.

No comments: