Thursday, August 2, 2012

25 tahun mencari ibu

KHANDWA, India - Doa seorang ibu untuk menatap semula wajah anak kandungnya yang terpisah sejak 25 tahun lalu akhirnya dimakbulkan.

Pada awal tahun ini, Fatima Munshi dapat bersua semula dengan anak lelakinya, Saroo Brierley.

Pertemuan menyayat hati itu bermula apabila Saroo, 30, memutuskan untuk pergi ke bandar ini bagi mencari ibunya selepas beberapa tahun melakukan pencarian di internet berdasarkan memori zaman kanak-kanaknya.

Dia dan saudara lelakinya terpisah dengan ibu mereka selepas terlibat dalam kemalangan di sebuah landasan kereta api di sini ketika masih kecil.

Saroo kemudian diserahkan ke sebuah rumah anak yatim di Calcutta, dekat sini, sebelum tinggal dengan sebuah keluarga angkat di Tasmania, Australia.

Menurut Saroo, selepas beberapa hari mencari dengan bantuan penduduk setempat, dia menemui ibunya tinggal di sebuah pondok kecil di sini bersama dua adik beradiknya, Kallu and Shakila.

Sebaik sahaja mereka bersua muka, wanita itu memeluk dan mengusap kepalanya sambil menangis.

"Saroo saya sudah kembali," kata Fatima.

"Tuhan akhirnya memakbulkan doa saya. Yang Maha Kuasa akhirnya membawa Saroo saya pulang," tambah wanita itu.

Menurut Saroo, dia sempat tinggal bersama ibu dan adik beradiknya selama 10 hari sebelum pulang ke Tasmania untuk menguruskan perniagaan keluarga angkatnya.

Saroo turut menghantar duit belanja AS$100 (RM320) setiap bulan kepada Fatima supaya ibunya tidak lagi perlu bekerja.

Namun, katanya, Fatima yang sebelum ini memperoleh AS$30 (RM96) sebulan dengan membersihkan kediaman dan mencuci pinggan mangkuk masih meneruskan pekerjaan tersebut.

Walaupun tidak dapat memenuhi hasrat Fatima untuk tinggal sebumbung, Saroo yang kini mempunyai seorang teman wanita kulit putih memberitahu, dia merancang untuk pulang ke India sekurang-kurangnya dua kali setahun bagi melawat ibunya.


No comments: